Schotse Doedelzak / Bagpipes

De Schotse doedelzak is een blaasinstrument, dat al vele eeuwen oud is.

De doedelzak bestaat uit een luchtkamer (zak), drie drones (stokken), een blowpipe en een chanter. Door de luchtkamer worden de rieten die zich in de doedelzak bevinden indirect in trilling gebracht. In de doedelzak bevinden zich in totaal vier rieten waarvan drie in de drones en één in de chanter (waar de doedelzakspeler de melodie op speelt).

Herkomst van de Schotse doedelzak

Verschillende bronnen geven aan dat de doedelzak circa 2000 voor Christus is ontstaan in Pakistan en India, en dat door de reiziger Alexander de Grote de doedelzak bekend is geworden in Europa.

Speeltechniek Schotse doedelzak

De Schotse doedelzak is niet makkelijk te bespelen, er is voldoende techniek nodig de ademhaling zo te regelen dat het bewustzijn niet verloren wordt. De ademhaling dient te gebeuren vanuit de onderbuik, hiermee zorgt men voor lucht in de doedelzak. Wanneer er niet geblazen wordt, dient de doedelzakspeler met zijn/haar op de zak te duwen, dit zorgt voor een constante druk in de zak. Constante druk is heel belangrijk bij de doedelzak, wanneer dit niet gebeurd klinkt de doedelzak super vals. Door veel te oefenen krijgt men het onder de knie, zelfs dan is het soms door concentratie niet makkelijk de druk stabiel te houden, en gelijktijdig complexe muziekstukken te spelen. Wanneer de druk en het blazen geregeld is moet er natuurlijk nog gespeeld worden, dit gebeurd op de “chanter” deze hangt onderaan de doedelzak. De doedelzakspeler speelt daar de melodie op.


Schotse doedelzak gespeeld door The MylesBrothers